13.4.07

"slm"

Türkçe'de içinde sesli harf olmayan sözcük yoktur. "slm" de Türkçe'de hiçbir anlam ifade etmez, belli bir kurum ya da durumun kısaltması değildir. Fakat '90'larda cep telefonları sayesinde kısa mesaj gönderme de yaygınlaşınca, mesaj kutularımızda, e-postalarımızda "slm", "nbr" gibi sessiz harfli sözcükleri sıkça görür olduk. Tabii ki "selam" ve "ne haber?" anlamına geliyor, hal hatır sormak için kullanılıyor.

Gerek bilgisayar klavyesi(ah, o Q klavyeli bilgisayarlar yok mu!) gerek cep telefonu tuşları rahat ve akıcı yazı yazmaya olanak vermiyor. Cep telefonlarının tuşlu klavyesi alfanümerik. Yani 0'dan 9'a kadar olan 10 tuş ve iki fonksiyon tuşları üzerine alfabe harflerinin paylaştırılmasıyla çalışıyor. Dolayısıyla 2 tuşuna yüklenen a, b, ve c harfleri var. Örneğin "cadde" yazabilmek için üç kere 2, bir kere daha 2, bir kere 3, bir kere daha 3, iki kere daha 3 tuşuna basmak gerekiyor. yani epey zor. Bu durumda kısa mesaj servisini yaygın kullanan gençlerin "kısa yolu tercih ederek" sözcüklerden sesli harfleri çıkarma eğilimi hızla yaygınlaştı. Yine hayatımıza yeni yeni ama hızla giren bilgisayarlar da bu tür yazımın yaygınlaşmasına katkıda bulundu. Daha önce ne daktilo ne bilgisayar kullanmış olan biri için büyük harf, küçük harf, kelimeler arasında boşluk, apostrof gibi şeyler kullanmak, yazı yazmayı son derece karmaşık hale getiriyor. Özellikle Türkçe sözcük yapısına uygun olmayan Q klavyeli bilgisayarlar... Oysa özellikle Messenger ya da ICQ gibi sohbet programlarında hızlı yazarak karşıdakini bekletmemek gerek. Bu durumda, büyük harf kullanmaktan vaz geçmek, sesli harfleri kelimelerden çıkarmak, nokta ya da virgülden sonra sözcükler arasında boşluk bırakmamak gibi alışkanlıklar gelişti. 40 yaşındaki bir doktor da 10 yaşındaki bir ilkokul öğrencisi de bu şekilde yazma eğilimi gösteriyor. Üstelik bu durum sadece bizde böyle değil, İngilizce'de de, Fransızca'da da benzer yazım alışkanlıkları gelişmiş. Hatta İngilizce'deki bu tür kısaltmaları anlayıp anlayamadığınızı gösteren bir test var. İlgilenenler buradan ulaşabilir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Güel bir konuağzınıza sağlık... Fakat şu "apostrof" olmasaydı diyorum..."Daha önce ne daktilo ne bilgisayar kullanmış olan biri için büyük harf, küçük harf, kelimeler arasında boşluk, apostrof gibi şeyler kullanmak, yazı yazmayı son derece karmaşık hale getiriyor."